1. Sebagai sumber tenaga
Pisang dapat dicerna dengan mudah, gula
yang terkandung di dalamnya diubah menjadi sumber tenaga yang bertindak secara
cepat dan berkesan. ia baik untuk pembentukan tubuh, fungsi otot dan sangat berkesan
untuk menghilangkan penat.
2. Penderita anemia.
Pesakit anemia disarankan untuk
menikmati 2 biji pisang setiap hari kerana ia mengandungi zat besi yang tinggi.
3. Penyakit usus dan perut
Pisang yang dicampurkan dengan susu cair
dijadikan sebagai usaha untuk mengubati penyakit yang berkaitan dengan usus.
Selain itu ia juga disarankan untuk pesakit yang mengalami masalah sakit perut
dan angin demi menyeimbangkan semula jumlah asid dalam perut.
4. Mengubati luka akibat terbakar
Daun pisang juga boleh digunakan untuk
mengubati kulit yang terbakar dengan cara menyapu campuran abu daun pisang yang
telah dicampurkan dengan minyak kelapa. ia mempunyai kesan yang menyejukkan
kepada kulit.
5. Kecantikan wajah
Pisang yang telah dihancurkan dan
dicampurkan pula dengan sedikit susu serta madu boleh disapukan pada wajah
setiap hari secara rutin selama 30-40 minit. Kemudian basuh wajah kamu dengan
air suam dan diikuti dengan membilasnya mengggunakan air sejuk atau ais. jika
ingin melihat keberkesanannnya, lakukannya selama 15 hari berturut-turut.
6. Atur berat badan
pisang juga mempunyai peranan dalam
penurunan dan penambahan berat badan kamu boleh menurunkan berat badan dengan
mengamalkan pengambilan 4 biji pisang dan 4 gelas susu tanpa lemak atau susui
cair setiap hari. jumlah kalori yang terkandung dalam menu tersebut hanyalah
sejumlah 1250 kalori sahaja. malah menu ini juga memang sangat menyihatkan
7. Kecantikan semula jadi
Selain itu, diet dengan buah pisang juga
boleh menjadikan kulit wajah kamu tidak berminyak dan bersih. Dengan menikmati
segelas ‘bana milk-shake’ yang dicampurkan dengan madu, buah-buahan, kacang dan
mangga setiapkali selepas makan ia boleh membantu menambahkan berat badan. bagi
kamu yang berhasrat untuk menambah berat badan, kamu boleh cuba resepi ini.
8. menambah nafsu makan
Nikmati 2 biji pisang berserta satu sudu
besar madu untuk menambah nafsu makan dan menguatkan kembalin tenaga.
Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan
pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada
buah pisang.
Pisang mengandungi 3 jenis gula
semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian.
Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan.
Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup
tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah
utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat
sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat
sesuai dalam pemakanan kita seharian.
Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang
dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada
mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi
tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh
manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya
membuatkan kita berasa gembira.
PMS:
Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja
pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam
darah, yang boleh mengembalikan mud anda.
Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi,
pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak
langsung membantu dalam kes-kes anemia.
Tekanan Darah Tinggi:
Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di
sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan
pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang
yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan
menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).
Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai
diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.
Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk
mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu.
Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula
kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu
pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.
Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid
semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung,
cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.
Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snek setiap hari
untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.
Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan
serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit
pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk
dengan cara ini.
Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang
tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.
Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria
mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti
coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati
kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga
menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam
darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk
mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.
Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser
kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga
bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan
bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.
Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan
pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu
mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk
memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).
Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang
terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang
dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang
membaikpulih mud kita.
Ketagihan Rokok & Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin
berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam
pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap
tubuh.
Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital,
yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan
mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita
naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula
dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.
Strok:
Mengikut kajian dalam buku ‘The New
England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu
mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!
Lain-lain Penyakit Kulit:
Pengamal perubatan semulajadi
(alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk
jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang,
tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan
menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah. Jadi…pisang memang merupakan ubat semulajadi
kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali
ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A
dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan
potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.
Jadi mungkin inilah masa untuk berubah
kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan
doktor!”
Untuk maklumat dan keterangan lanjut:
Watie | 017-2875135
ID Shaklee | 968194
FB Fanpage | www.facebook.com/babyeulfah
No comments:
Post a Comment